Malminetsintä ja kaivoslaki

Suomessa malminetsintää ja kaivostoimintaa ohjaavat kaivoslaki (621/2011) ja valtioneuvoston asetus kaivostoiminnasta (391/2012). Kaivosluvitusjärjestelmä on kolmiportainen ja siitä vastaa kaivosviranomaisena toimiva Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Kaivoslain mukaiset luvat

Varausilmoitus

  • Ilmoitus kaivosviranomaiselle
  • Etuoikeus hakea alueelle malminetsintälupaa
  • Malminetsintä etsintätyönä
  • Koneelliset maastotyöt mahdollisia vain maanomistajan luvalla
  • Voimassa enintään 12 kuukautta (poikkeustapauksessa enintään 24 kuukautta)

Malminetsintälupa

  • Haetaan kaivosviranomaiselta
  • Oikeus tehdä koneellisia tutkimuksia maastossa
  • Maastoliikenneoikeus lupa-alueella ja 30 metrin etäisyydellä sen rajasta
  • Etuoikeus hakea alueelle kaivoslupaa
  • Voimassa enintään 4 vuotta, jatkoaikoineen kokonaisuudessaan enintään 15 vuotta

Kaivoslupa

  • Haetaan kaivosviranomaiselta
  • Oikeus esiintymän hyödyntämiseen ja malminetsintään kaivosalueella
  • Kaivoksen rakentaminen, louhinta, sulkeminen ja jälkihoito
  • Maastoliikenneoikeus kaivoksen apualueella
  • Toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen enintään 10 vuodeksi
Varausilmoitus12 kk
MalminetsintälupaVuodet 1–4
1. jatkoaikaVuodet 5–7
2. jatkoaikaVuodet 8–10
3. jatkoaikaVuodet 11–13
4. jatkoaikaVuodet 14–15
Kaivoslupa

Varausilmoitus

Hakija voi varata alueen malminetsintälupahakemuksen valmistelua varten. Varausilmoitus ei myönnä oikeutta malminetsintään, vaan se antaa etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiselle.

Varausajan etsintätyöt
Varausaikana voi suorittaa alustavia maastotutkimuksia kaivoslain 7 §:n mukaisena etsintätyönä. Kaivosmineraalien löytämiseksi kaikilla on oikeus suorittaa geologisia mittauksia, tehdä havaintoja sekä ottaa vähäisiä näytteitä myös toisen maanomistajan alueella edellyttäen, että tämä ei aiheuta vahinkoa tai enempää kuin vähäistä haittaa tai häiriötä. Etsintätyötä koskevat rajoitukset ovat nähtävillä kaivoslain 7 §:ssä.

Työn suorittajalla on velvollisuus tehdä kaivoslain 7 §:n mukaisesta etsintyöstä kirjallinen ilmoitus etsintäalueen kiinteistön omistajalle ja haltijalle, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea.

Malminetsintälupa

Malminetsintä vaatii kaivosviranomaisen (Tukes) myöntämän malminetsintäluvan, mikäli malminetsintää ei tehdä kaivoslain 7 §:n mukaisena etsintätyönä tai kiinteistön omistaja ei ole antanut siihen suostumustaan.

Malminetsintälupa antaa luvanhaltijalle oikeuden tutkia kallioperän koostumusta ja rakenteita mineraaliesiintymän paikallistamiseksi sekä suorittaa kaivostoimintaa valmistelevia tutkimuksia. Lupa mahdollistaa koneelliset tutkimukset alueella, joko omalla tai toisen omistamalla maalla, mutta ei kuitenkaan oikeuta hyödyntämään tutkimusten myötä mahdollisesti löydettävää esiintymää. Malminetsintäluvassa on määritelty, mitkä tutkimustavat ovat sallittuja.

Malminetsintälupa ei rajoita kiinteistönomistajan oikeuksia käyttää aluettaan tai määrätä siitä. Maanomistaja on oikeutettu vuosittaisiin malminetsintäkorvauksiin lupa-alueelta sekä korvauksiin toiminnasta mahdollisesti syntyvistä vahingoista (lue lisää alempana).

Määräykset malminetsinnästä ja malminetsintäalueen käytöstä
Malminetsintäluvan haltijan on maksettava vakuus ja vuotuiset malminetsintäkorvaukset sekä tiedotettava kirjallisesti kiinteistön omistajia ja muita asianosaisia ennen suoritettavia tutkimustöitä. Ilmoituksessa on mainittava tutkimustoimet, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa tai haittaa, sekä tiedot mahdollisista väliaikaisista rakennelmista.

Malminetsintä sekä malminetsintäalueella liikkuminen ja muu alueen käyttö on rajoitettava tutkimustyön kannalta välttämättömiin toimenpiteisiin. Malminetsinnän sallitut tutkimustyöt on eritelty erikseen lupapäätöksessä. Toimenpiteet on suoritettava siten, että niistä ei aiheudu kohtuudella vältettävissä olevaa yleisen tai yksityisen edun loukkausta eikä merkittäviä muutoksia luonnonolosuhteissa.

Malminetsintälupa oikeuttaa luvan haltijan lisäksi rakentamaan tai siirtämään malminetsintäalueelle tutkimustoimintaa varten tarpeellisia väliaikaisia rakennelmia ja laitteita sen mukaan kuin malminetsintäluvassa on määrätty.

Maastoliikennelain (1710/1995) 4 §:n 2 momentin 9 kohdan mukaan kaivoslaissa (621/2011) tarkoitetulla malminetsintäalueella ja 30 metrin etäisyydellä sen rajasta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla liikkuminen ei edellytä maanomistajan tai haltijan lupaa, kun kyse on asianomaisessa malminetsintäluvassa tai kaivosluvassa tarkoitetun toiminnan kannalta välttämättömästä liikkumisesta.

Vuosittaiset tiedotustilaisuudet
Malminetsintäluvan haltijan tulee järjestää vuosittain yleisölle avoin tilaisuus, jossa käydään läpi:

1) suoritetut tutkimustyöt ja niiden tulokset,
2) suoritettujen tutkimustöiden ympäristö- ja muut vaikutukset,
3) tulevat tutkimustyöt ja
4) tulevien tutkimustöiden arvioidut ympäristö- ja muut vaikutukset.

Malminetsintäalueen jälkitoimenpiteet
Malminetsintäluvan rauettua tai sen peruuntuessa malminetsintäluvan haltijan on välittömästi ryhdyttävä toimiin malminetsintäalueen turvallisuuden varmistamiseksi. Tämä käsittää väliaikaisten rakennelmien ja laitteiden poistamisen, alueen kunnostamisen ja siistimisen sekä sen palauttamisen mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan. Malminetsintäluvan haltijan on annettava kaikista näistä jälkitoimenpiteistä kirjallinen ilmoitus kaivosviranomaiselle, malminetsintäalueeseen kuuluvien kiinteistöjen omistajille sekä muille oikeudenhaltijoille.

Kaivoslupa

Kaivoslupa antaa oikeuden hyödyntää esiintymää. Kaivosluvan myöntämisen edellytykset liittyvät esiintymän kokoon, pitoisuuteen ja teknisiin ominaisuuksiin sen soveltuvuuden osalta hyödyntämistarkoituksiin. Lupa mahdollistaa kaivoksen rakentamisen ja louhinnan sekä määrää kaivoksen sulkemisesta ja jälkihoidosta. Kaivoslupa on toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen enintään 10 vuodeksi. Kaivosluvan lisäksi kaivoksen perustaminen ja kaivostoiminta vaatii useita muita lupia.

Lupakäsittelyn vaiheet

Malminetsintälupa

HAKEMUS

Malminetsintälupa- hakemukset jätetään kaivosviranomaiselle (Tukes).

KUULEMINEN

Maanomistajilta ja viranomaisilta pyydetään mielipiteitä ja lausuntoja.

PÄÄTÖS

Hakemus käsitellään ja Tukes antaa päätöksen.

VALITUSAIKA

Päätöksestä on mahdollista valittaa: valitus on tehtävä 37 päivän kuluessa päätöksen tiedoksiannosta.

KORVAUKSET

Malminetsintä­korvaukset maksetaan maanomistajille vuosittain.


Varauspäätöksistä tiedottaminen

Lupaviranomainen (Tukes) tiedottaa suoraan varauspäätöksestä julkisella kuulutuksella esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä. Päätökset julkaistaan myös Tukesin verkkosivuilla:

Varauspäätökset

Lupahakemuksesta tiedottaminen ja kuuleminen

Lupaviranomainen (Tukes) tiedottaa malminetsintälupahakemuksesta tai kaivoslupahakemusta julkisella kuulutuksella. Tieto kuulutuksesta julkaistaan myös toiminnan vaikutusalueen kunnissa. Lupaviranomainen tiedottaa kuulutuksen julkaisemisesta ainakin yhdessä toiminnan vaikutusalueella yleisesti leviävässä sanomalehdessä, jollei asian merkitys ole vähäinen tai jos julkaiseminen on muutoin ilmeisen tarpeetonta. Lupaviranomaisen on annettava kuulutuksesta erikseen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Kuulutukset julkaistaan myös Tukesin nettisivuilla:

Kuulutukset malminetsintälupahakemuksista
Kuulutukset kaivoslupahakemuksista

Kuulemisvaiheessa Tukes pyytää lausuntoja muun muassa kunnalta, eri viranomaisilta sekä hakemusalueeseen kuuluvien kiinteistöjen omistajilta. Kuulemisvaiheen päätyttyä Tukes valmistelee ratkaisunsa malminetsintälupahakemuksen osalta eli päättää, myönnetäänkö malminetsintälupaa vai ei.

Tukesin käynnistämä kuuleminen on tärkeä osa malminetsintäluvan hakemusprosessia maanomistajan kannalta. Asianosaisena sinulla on mahdollisuus esittää mielipiteesi malminetsintälupahakemukseen liittyen. Mikäli haluat ilmaista mielipiteesi asiasta, sinun on tärkeää tehdä se kuulemisvaiheessa. Kuulemisvaihe on tarkoitettu eri tahojen väliselle keskustelulle. Tiedot virallisen mielipiteen jättämiseen löydät Tukesin sinulle lähettämästä kirjeestä.

Lupapäätöksistä tiedottaminen

Malminetsintälupaa, kaivoslupaa tai kaivosaluelunastuslupaa koskevassa päätöksessä on selostettava hakemuksen tarkoitus tai liitettävä hakemus tarpeellisilta osin päätökseen. Päätöksessä vastataan lausunnoissa, muistutuksissa ja mielipiteissä esitettyihin yksilöityihin vaatimuksiin.

Lupapäätös malminetsintä- ja kaivosluvasta toimitetaan luvan hakijalle ja niille, jotka ovat sitä erikseen pyytäneet, sekä valvontaviranomaisille ja asiassa yleistä etua valvoville viranomaisille. Lisäksi päätös toimitetaan niille kunnille, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille (ELY) ja muille tahoille, joille on asian käsittelyn aikana annettu tieto ja joilta on pyydetty lausunto.

Lupaviranomainen (Tukes) tiedottaa malminetsintälupapäätöksestä tai kaivoslupahakemuksesta julkisella kuulutuksella. Tieto kuulutuksesta julkaistaan myös toiminnan vaikutusalueen kunnissa. Lupaviranomainen tiedottaa kuulutuksen julkaisemisesta ainakin yhdessä toiminnan vaikutusalueella yleisesti leviävässä sanomalehdessä, jollei asian merkitys ole vähäinen tai jos julkaiseminen on muutoin ilmeisen tarpeetonta.

Tieto päätöksen antamisesta toimitetaan myös kirjeitse tai sähköisesti asianosaisille, ja asiassa muistutuksen tehneille sekä mielipiteen ilmaisseille.

Päätökset julkaistaan myös Tukesin nettisivuilla:

Malminetsintälupapäätökset
Kaivoslupapäätökset

Muutoksenhaku

Maanomistajalla on oikeus hakea muutosta valittamalla sille hallinto-oikeudelle, jonka tuomiopiirissä pääosa päätöksessä tarkoitetusta alueesta sijaitsee. Valitus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Nykykäytännön mukaisesti päätöksen tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen julkaisemisesta. Päätöksen valitusosoituksesta ilmenee, miten muutosta haettaessa on meneteltävä.

Korvaukset maanomistajille

Maanomistajat saavat vuosittaisia korvauksia malminetsintä- ja kaivostoiminnasta voimassa olevilta malminetsintä- ja kaivoslupa-alueilta sekä valtausalueilta. GeoPool vastaa maanomistajien vuotuisista maksuista ja niiden oikea-aikaisesta käsittelystä.

Malminetsintäluvan haltijan on maksettava vuotuinen korvaus maanomistajille: 20 €/ha ensimmäiseltä neljältä vuodelta, 30 €/ha viidenneltä, kuudennelta ja seitsemänneltä vuodelta, 40 €/ha kahdeksannelta, yhdeksänneltä ja kymmenenneltä vuodelta, ja 50 €/ha yhdenneltätoista vuodelta eteenpäin viidenteentoista lupavuoteen asti. Vanhan kaivoslain (503/1965) mukaisen valtauskorvauksen vuotuinen suuruus on 20 €/ha.

Kaivosluvan haltija maksaa maanomistajille 50 €/ha louhintakorvausta sekä 0,15 % vuoden aikana louhitun ja hyödynnetyn metallimalmin kaivosmineraalien lasketusta arvosta. Jos kaivosluvan raukeamista on lykätty, korvaus nousee 100 €/ha, kunnes kaivostoiminta aloitetaan tai sitä jatketaan.

Malminetsintä­korvaus

  • 20 €/ha vuosilta 1–4
  • 30 €/ha vuosilta 5–7
  • 40 €/ha vuosilta 8–10
  • 50 €/ha vuosilta 11–15

Malminetsintäkorvausten verotus

Korvaukset kohdistuvat yleensä maatilaan ja ovat saajalleen maatilatalouden tuloverolain (543/1967) 5 §:n 1 momentin 9 kohdassa tarkoitettua maatalouden tulona verotettavaa korvausta. Lisätietoja verotuksesta saa Verohallinnosta puh. 029 497 002 tai osoitteessa www.vero.fi.

Vahingonkorvaukset

Lisäksi malminetsintäyritykset vastaavat aiheuttamistaan vahingoista, joita ovat esimerkiksi puustokorvaukset ja tiepohjan vauriot. Tarjoamme apua korvaustason arvioinnissa ja järjestelyissä.

Lisätietoja:

Kaivoslaki 621/2011 (Finlex)
Kaivokset, malminetsintä ja kullanhuuhdonta (Tukes)
Kaivosrekisterin karttapalvelu (Tukes)

Tien sivuun siirrettyjä puita.
Tiepohjan vaurioita kelirikon aikaan.
Kairakoneen kolhaisema puu.

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko lisätietoja malminetsinnästä? Autamme sinua mielellämme sekä sähköpostitse että puhelimitse. Löydät yhteystietomme alta.


© 2024 GeoPool Web design: Wikström Media