Allmän information om malmletning och fältarbete

Syftet med malmletning är att identifiera områden i berggrunden där metaller förekommer i en sådan utsträckning att deras exploatering beräknas vara ekonomiskt lönsam. Mälet med malmletningen är därmed att lokalisera områden som är gynnsamma för gruvdrift. Malmletning i sig är ett starkt forskningsarbete och varje verksamhetsutövare är skyldig att rapportera de resultat de får frän undersökningsarbetena.

Ett modernt, miljövänligt och ansvarsfullt samhälle behöver metaller i allt större mängder och där spelar malmletning en central roll. På grund av globala spänningar och etiska skäl strävar EU alltmer mot självförsörjning av råvaror, samt identifiering och hantering av tillhörande värdekedjor.

Malmletning och gruvdrift ingår i Finlands mineralstrategi. Staten samlar fortlöpande in forskningsmaterial och resultat i form av års- och slutrapporter som bidrar till Finlands ”vetenskapliga berggrundsbibliotek”. Historiska berggrundsprover finns huvudsakligen i de arkiv som Geologiska forskningscentralen (GTK) upprätthåller i Loppi.

Malmletningstudier omfattar geologiska, geofysiska och geokemiska forskningsmetoder. I Finland regleras malmletning av gruvlagen och av statsrådets förordning om gruvdrift.


De vanligaste metoderna för malmletning

MANUELLT PROSPEKTERINGSARBETE

Geologisk kartering och provtagning

Geofysiska mätningar

MASKINELL MALMLETNING

Provtagning av bottenmorän

Djupborrning

Undersöknings­diken

Geologisk kartering och provtagning

Geologisk kartering innefattar registrering och mätning av geologiska observationer, samt provtagning av jord, stenblock och berggrund med handburna verktyg. Arbetet sker vanligtvis till fots i terrängen.

Stenblock och berggrund är ibland synliga eftersom de kan sticka upp från markytan. Om de inte är synliga kan de exponeras genom at man temporärt avlägsnar den växtlighet som täcker dem, eller gräver i jorden med en hacka eller spade. Eventuella spår som orsakas av kartering och provtagning återställs efter provtagningen.

Geofysiska mätningar

Geofysiska metoder används för att mäta berggrundens olika egenskaper. Mätningarna samlar in information om berggrundens geofysiska egenskaper i området, såsom berggrundens magnetism, elektriska ledningsförmåga, densitet eller strålning.

Mätningar kan utföras från luften med flygplan, drönare eller helikopter. Geofysiska mätningar kan även utföras från marken, oftast till fots, på skidor eller med snöskoter. Vid vissa mätningar används kablar eller annan utrustning som tillfälligt placeras på markytan och tas bort efter att mätningarna är gjorda.

Bottenmoränprovtagning

Metoden för provtagning av bottenmorän används för att samla in prover från jordlagret närmast berggrunden. Provtagningen utförs genom slagborrning med ett ihåligt genomströmningsblad med en diameter på ungefär 5 cm. Vikten av ett moränprov är ungefär 500 gram. När provtagningsröret tas upp ur marken sammanpressas provtagningshålet av vikten från den omgivande jorden. Borrmaskinen är försedd med breda gummihjul eller breda däck, vilket gör att den kan flyttas över marken utan att orsaka någon form av permanent skada i naturen.

Djupborrning

Djupborrning, även kallat för diamantborrning eller kärnborrning, resulterar i ett stenprov i form av en borrkärna. Det är närmare bestämt en bit av berget som följer med röret upp till markytan så att det kan analyseras närmare. Efter att borrkärnorna har lyfts ut ur röret transporteras de till arbetsområdet för att undersökas av geologer. De utvalda proverna skickas till laboratoriet för analys.

Borrningen utförs med hjälp av en banddriven borrmaskin som har en bredd på ungefär 3 meter. För att enkelt kunna förflytta personer och borrkärnor i terrängen används även fyrhjuling eller snöskoter. Befintliga leder och skogsvägar används så långt som möjligt. När det inte finns någon skogsväg att tillgå måste ibland träd fällas för att borrmaskinen ska kunna ta sig fram i terrängen. Trädfällning kan även behöva göras för att skapa utrymme för borrmaskinen på den plats där borrningen ska ske.

Vatten behövs för djupborrning eftersom borren måste kylas ner för att inte överhettas. Vatten hämtas ofta från ett närliggande vattendrag eller ett annat borrhål. I sällsynta fall transporteras vatten till borrplatsen.

När borrningen är avslutad lämnas ett ungefär 10–20 cm långt metallrör kvar på platsen och en försegling placeras på rörets öppning. Borrplatsen också markeras tydligt med en träpåle som placeras bredvid röret.

Undersökningsdiken

Undersökningsdiken grävs med en grävmaskin för att frilägga berggrunden. Dikets djup beror på hur långt ner berggrunden befinner sig. Jordmassorna som grävs bort läggs i högar bredvid diket i väntan på att diket ska fyllas igen. När berggrunden har blottlagts utförs geologisk kartering och provtagning, vilket kan kräva att stenblock avlägsnas med olika verktyg. Efter provtagningen återfylls dikena med den ursprungliga jorden och området återställs.

Kommunikation om malmletningsarbete

Prospektörerna rekommenderas att använda tydlig och öppen kommunikation om prospekteringen och dess olika faser och effekter till berörda sakägare. Dialog med markägare är nyckeln till framgångsrik malmletning.

Meddelanden

En skriftlig arbetsplan, beskrivning av fältarbete (publikt evenemang).

Samråd

Telefonkontakt, markägarens önskemål, hänsyn till andra näringar, tidpunkt för undersökningar.

Fältinspektion

Planering av körvägar, skademinimering, trädbestånd, säkerhet, vattenuttag.

Avtal

Väganvändning, parkering, snöröjning, metod för bedömning av skadestånd, återställningsplan, upphandling av tjänster.

Fältarbeten

Malmletningsundersökningar i tillståndsområdet, information om hur arbetet fortskrider.

Städning och återställande

Städning, återställningsåtgärder, säkerhetsfrågor, uppföljning.

Skadeersättning

Skadebedömning, förslag till ersättning, utbetalning.

För mer information:

Malminetsintäopas (Kaivosteollisuus ry) – på finska
Guidebook for Exploration (Finnish Mining Association) – på engelska

Ta kontakt!

Har du frågor eller vill du ha mer information om malmletning? Vi hjälper dig gärna både via e-post och telefon. Du hittar våra kontaktuppgifter nedan.


© 2025 GeoPool Web design: Wikström Media