Malmletning och gruvlagen

I Finland regleras malmletning och gruvdrift av gruvlagen (621/2011) och statsrådets förordning om gruvdrift (391/2012). Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) fungerar som gruvmyndighet och ansvarar för det tredelade tillståndssystemet för gruvdrift.

Tillstånd enligt gruvlagen

Förbehållsanmälan

  • anmälan till gruvmyndigheten
  • företrädesrätt att ansöka om malmletningstillstånd för området
  • malmletning som prospekteringsarbete
  • maskinellt fältarbete är möjligt endast med markägarens tillstånd
  • giltig i högst 12 månader (i undantagsfall högst 24 månader).

Malmletningstillstånd

  • ska sökas från gruvmyndigheten
  • rätt att utföra maskinell malmletning i terrängen
  • rätt att röra sig i terrängen inom tillståndsområdet och 30 meter från dess gräns
  • företrädesrätt att ansöka om gruvtillstånd för området
  • giltigt i högst 4 år, med förlängningar totalt högst 15 år.

Gruvtillstånd

  • ansöks hos gruvmyndigheten
  • rätt att utvinna fyndigheten och prospektera inom gruvområdet
  • anläggning, brytning, stängning och efterbehandling av gruvan
  • rätt att röra sig i terrängen inom gruvans stödområde
  • giltigt tills vidare eller tidsbegränsat till högst 10 år.
Förbehållsanmälan12 månader
MalmletningsstillståndÅr 1–4
1. förlängningÅr 5–7
2. förlängningÅr 8–10
3. förlängningÅr 11–13
4. förlängningÅr 14–15
Gruvtillstånd

Förbehållsanmälan

Den sökande kan reservera ett område inför det att hen vill förbereda en ansökan om malmletningstillstånd för ifrågavarande område. Förbehållsanmälan ger inte rätt till malmletning, utan endast företrädesrätt att ansöka om malmletningstillstånd.

Prospekteringsarbete under reservationstiden
Under reservationstiden får förberedande undersökningsarbete utföras i enlighet med 7 § i gruvlagen. För prospektering efter gruvmineral har var och en rätt att även på annans område utföra geologiska mätningar och observationer samt mindre provtagningar, om det inte medför skada eller mer än ringa olägenhet eller störning (prospekteringsarbete). Prospekteringsarbetets begränsningar anges i gruvlagens 7 §.

Den som utför arbetet enligt 7 § är skyldig att, i enlighet med 8 § gruvlagen, skriftligen meddela om prospekteringsarbetet till den som äger eller innehar den fastighet som undersökningsområdet finns inom, och vars intressen eller rättigheter kan påverkas.

Malmletningstillstånd

Malmletning kräver ett malmletningstillstånd utfärdat av gruvmyndigheten (Tukes), förutsatt att aktiviteten inte utförs som prospekteringsarbete enligt gruvlagens 7 § eller ifall fastighetsägaren inte har gett sitt samtycke till malmletningen.

Ett malmletningstillstånd ger tillståndshavaren rätt att undersöka berggrundens sammansättning och struktur i syfte att lokalisera mineralfyndigheter, samt att utföra förberedande undersökningar för gruvdrift.

Tillståndet möjliggör maskinella undersökningar i området, antingen på egen eller annans mark, men ger inte tillståndshavaren rätt att utvinna en eventuell fyndighet som påträffas vid prospekteringen. I malmletningstillståndet anges vilka undersökningsmetoder som är tillåtna.

Ett malmletningstillstånd begränsar inte fastighetsägarens rätt att använda eller bestämma över sin mark. Markägaren har rätt till årliga ersättningar samt ersättningar för eventuella skador som verksamheten kan orsaka (läs mer nedan).

Bestämmelser om malmletning och användning av tillståndsområdet
Innan innehavaren av malmletningstillståndet påbörjar fältarbete eller bygger tillfälliga konstruktioner, måste innehavaren skriftligen meddela den berörda markägaren och andra rättighetsinnehavare inom området.

Anmälan ska tydligt ange alla aktiviteter som kan orsaka skada eller olägenhet, samt information om eventuella tillfälliga konstruktioner.

Prospektering, förflyttning och annan användning av området ska begränsas till vad som är nödvändigt för arbetet. De tillåtna aktiviteterna vid malmletning specificeras separat i tillståndsbeslutet. Åtgärderna ska genomföras på ett sådant sätt att inga allmänna eller enskilda intressen skadas om det rimligen kan undvikas. Åtgärderna ska inte heller orsaka betydande förändringar av naturförhållandena.

Malmletningstillståndet ger tillståndshavaren rätt att bygga eller flytta tillfälliga konstruktioner och utrustning som behövs för verksamheten, i enlighet med vad som anges i malmletningstillståndet.

Enligt 4 § 2 moment 9 punkt i terrängtrafiklagen (1710/1995) behövs inte tillstånd för sådan trafik som sker inom ett malmletningsområde enligt gruvlagen (621/2011) och på högst 30 meters avstånd från områdets gräns eller inom hjälpområdet för en gruva och som är nödvändig för verksamhet som avses i malmletningstillståndet eller gruvtillståndet i fråga.

Årliga informationsmöten
Innehavaren av malmletningstillståndet ska årligen arrangera en öppen tillställning för allmänheten där följande gås igenom:

1) utförda undersökningsarbeten och resultaten av dem
2) miljökonsekvenserna och andra konsekvenser av utförda undersökningsarbeten
3) kommande undersökningsarbeten
4) en bedömning av miljökonsekvenserna och andra konsekvenser av kommande undersökningsarbeten.

Efterbehandlingsåtgärder för malmletningsområdet
När malmletningstillståndet upphör eller återkallas ska innehavaren av tillståndet omedelbart vidta åtgärder för att säkerställa en återställning av undersökningsområdet. Det innebär bland annat att ta bort tillfälliga konstruktioner och utrustning, städa upp och snygga till området och återställa det till ett så naturligt tillstånd som möjligt. Innehavaren av malmletningstillstånd ska skriftligen anmäla till gruvmyndigheten, ägarna till fastigheter inom malmletningsområdet och övriga rättsinnehavare när de efterbehandlande åtgärderna har utförts.

Gruvtillstånd

Gruvtillståndet ger dig rätt att utvinna en eventuell fyndighet. Villkoren för att en gruvlicens ska beviljas är relaterade till fyndighetens storlek, koncentration och tekniska egenskaper som avgör om fyndigheten är lämplig att utvinna. Tillståndet möjliggör anläggande av gruvan och brytning vid gruvan, samt reglerar stängningen och efterbehandlingen av gruvan. Gruvtillståndet är giltigt tills vidare eller tidsbegränsat till högst 10 år. Förutom ett gruvtillstånd krävs flera andra tillstånd för att etablera en gruva och bedriva gruvverksamhet.

Tillståndsprocessens steg

Malmletningstillstånd

ANSÖKAN

Ansökningar om malmletningstillstånd lämnas in till gruvmyndigheten (Tukes).

HÖRANDE

Synpunkter och utlåtanden begärs från markägare och myndigheter.

BESLUT

Ansökan behandlas och Tukes fattar ett beslut.

BESVÄRSTID

Det är möjligt att överklaga beslutet: överklagandet måste göras inom 37 dagar från det att beslutet delgivits.

ERSÄTTNINGAR

Ersättning för malmletning betalas årligen ut till markägarna.


Information om förbehållsanmälningar/­reservationsbeslut

Tillståndsmyndigheten (Tukes) informerar allmänheten direkt om förbehållsanmälningar/reservationsbeslut genom offentliga kungörelser, till exempel i lokaltidningar. Besluten publiceras också på Tukes webbplats:

Förbehållsanmälningar (på finska)

Information och hörande av tillståndsansökan

Tillståndsmyndigheten (Tukes) informerar om ansökan om malmletningstillstånd eller gruvtillstånd genom en offentlig kungörelse. Information om kungörelsen publiceras också i kommunerna som berörs av verksamheten. Tillståndsmyndigheten informerar om publiceringen av kungörelsen i minst en allmänt spridd tidning inom verksamhetens påverkansområde, om inte ärendet är av mindre betydelse eller om publiceringen annars är uppenbart onödig. Tillståndsmyndigheten ska separat informera om kungörelsen till de parter som särskilt berörs av ärendet. Kungörelserna publiceras också på Tukes webbplats:

Kungörelser om ansökningar om prospekteringstillstånd (på finska)
Kungörelser om ansökningar om gruvtillstånd (på finska)

Under handläggningsfasen/samrådsskedet begär Tukes in utlåtanden från bland annat kommunen, olika myndigheter och ägarna till fastigheterna i ansökningsområdet. När handläggningsfasen är avslutad förbereder Tukes sitt beslut om malmletningstillstånd, det vill säga beslutar om tillståndet beviljas eller inte.

Den handläggning som initieras av Tukes är en viktig del av ansökningsprocessen för malmletningstillstånd ur markägarens synvinkel. Som berörd part har du möjlighet att framföra din åsikt. Om du vill uttrycka din åsikt i ärendet är det viktigt att göra det under handläggningsfasen. Handläggningen är avsedd för dialog mellan olika parter. Information om hur du lämnar ett officiellt yttrande hittar du i brevet som Tukes har skickat till dig.

Information om beslut om tillstånd

I beslutet om malmletningstillstånd, gruvtillstånd eller tillstånd för inlösen av gruvområde ska syftet med ansökan anges eller, i förekommande fall, ansökan bifogas beslutet. Beslutet svarar på de specifika krav som framförts i utlåtanden, anmärkningar och kommentarer.

Beslutet om malmletnings- och gruvtillstånd skickas till den som ansökt om tillståndet och till dem som särskilt har begärt att få beslutet, samt till tillsynsmyndigheterna och de myndigheter som bevakar allmänintresset i ärendet. Dessutom skickas beslutet till de kommuner, närings-, trafik- och miljöcentraler (NTM) och andra parter som har informerats om ärendet och från vilka ett utlåtande har begärts under ärendets behandling.

Tillståndsmyndigheten (Tukes) informerar om beslutet om malmletningstillstånd eller ansökan om gruvtillstånd genom en offentlig kungörelse. Information om kungörelsen publiceras också i kommunerna i verksamhetens påverkansområde. Tillståndsmyndigheten ska offentliggöra meddelandet i minst en tidning med allmän spridning i det område som berörs av verksamheten, om inte ärendet är av mindre betydelse eller offentliggörande av annan orsak är uppenbart onödigt.

Information om beslutet skickas också per brev eller elektroniskt till de berörda parterna och till dem som har framställt en anmärkning eller framfört en åsikt. Besluten publiceras också på Tukes webbplats:

Kungörelser om ansökningar om prospekteringstillstånd (på finska)
Kungörelser om ansökningar om gruvtillstånd (på finska)

Sökande av ändring

Markägaren har rätt att söka ändring genom att anföra besvär till förvaltningsdomstolen i den domkrets där huvuddelen av det område som avses i beslutet är beläget. Besväret ska anföras skriftligen inom 30 dagar från det att beslutet delgivits. Enligt nuvarande praxis anses beslutet ha delgivits den sjunde dagen efter att beslutet har publicerats. Av beslutets besvärsanvisning framgår hur man ska gå till väga vid sökande av ändring.

Ersättningar till markägare

Markägare får årliga ersättningar för malmletnings- och gruvverksamhet från giltiga malmletnings- och gruvtillstånd samt inmutningsområden. GeoPool ansvarar för de årliga betalningarna till markägare och för att dessa behandlas i rätt tid.

Innehavaren av ett malmletningstillstånd ska betala en årlig ersättning till markägarna: 20 €/ha för de första fyra åren, 30 €/ha för det femte, sjätte och sjunde året, 40 €/ha för det åttonde, nionde och tionde året, och 50 €/ha från det elfte året fram till det femtonde tillståndsåret. Den årliga inmutningsersättningen enligt den gamla gruvlagen (503/1965) är 20 euro per hektar.

Innehavaren av gruvtillståndet betalar en brytningsersättning på 50 euro/ha samt 0,15 % av det beräknade värdet av gruvmineral i den metallmalm som brutits och utvunnits under året. Om gruvtillståndets utgång har skjutits upp ökar ersättningen till 100 euro/ha tills gruvdriften inleds eller fortsätter.

Malmletningsersättning

  • 20 €/ha för åren 1–4
  • 30 €/ha för åren 5–7
  • 40 €/ha för åren 8–10
  • 50 €/ha för åren 11–15

Beskattning av ersättningar för malmletning

Ersättningen betalas vanligen till en gård och beskattas som jordbruksinkomst enligt 5 § 1 mom. 9 punkten i inkomstskattelagen för gårdsbruk (543/1967). Mer information om beskattning kan fås från Skatteförvaltningen per telefon (029 497 002) eller på webbplatsen www.vero.fi.

Skadeersättning

Malmletningsbolagen ansvarar dessutom för de skador de orsakar, och är ersättningsskyldiga för skador på skog och vägar. Vi erbjuder hjälp med att bedöma ersättningsnivån.

Tilläggsuppgifter:

Gruvlagen 621/2011 (Finlex)
Gruvor, malmletning och guldvaskning (Tukes)
Gruvregistrets karttjänst (Tukes) (på finska)

Träd som flyttats till sidan av vägen.
Skador på väg under tjällossningen.
Ett träd som skadats av en borrigg.

Ta kontakt!

Har du frågor eller vill du ha mer information om malmletning? Vi hjälper dig gärna både via e-post och telefon. Du hittar våra kontaktuppgifter nedan.


© 2025 GeoPool Web design: Wikström Media